נורית ירמיה
עבודה טיפולית עם הורים, קשיבות וחמלה
מועד פתיחת הקורס: 11.02.2025 | קורס מקוון | ההרשמה בעיצומה
8 מפגשים בימי שלישי: מפגש הפתיחה של הקורס יתקיים בתאריך 11.02.25 בין השעות .17:30-20:45
יתר המפגשים יתקיימו בין השעות 17:30-20:00 בתאריכים: 18.02.25 ,25.02.25 ,04.03.25, 11.03.25, 18.03.25, 25.03.25, 01.04.25.
רקע תיאורטי :
הורות קשובה וחומלת מושרשת עמוק בעולם ההתקשרות וההורות הטובה דייה כמו גם במיינדפולנס וחמלה.
כבני אדם אנחנו טועים ותועים בחיי היום יום וכך גם בהורות שלנו. התאוריות, המודלים והטכניקות של הורות טובה דייה, הורות במיינדפולנס ובחמלה מאפשרים לנו קודם כל להיות בקשר מודע ומי טיב עם עצמנו, עם האני הגופני והנפשי שלנו, ואז עם הקרובים לנו ביותר ובכלל. ג'ון קבט-זין הגדיר מיינדפולנס כמודעות לרגע הנוכחי, העולה מתוך מתן תשומת לב בדרך מסוימת, עם כוונה, ללא שיפוטיות. ביחד עם מיילה קבט-זין הם מבקשים מאתנו להיות קשובים למחשבות שלנו, לרגשות, ולתחושות וכנ"ל לאלו של ילדינו, למשפחה ולבית , בקשה שכמובן לעיתים קרובות מדי מאתגרת ביותר. מאז הספר הראשון שלהם בשנת, 1997 התחום של הורות קשובה וחומלת פורח עם תיאוריות, מחקר, ומודלים לעבודה טיפולית עם הורים.
כאשר אנו מודעים למשהו, כלומר מזהים תחושה, רגש או מחשבה, מתקיימת נפרדות בין האדם המודע לבין מושא המודעות. ברגע שאנו מזהים, אנו כבר לא מזדהים עם הדבר, ובאותו הרגע נפתח מרחב בין הגירוי לתגובה – מרחב בו ניתן לבחור את התגובה ולא להגיב מתוך הרגלים; בתגובה שלנו טמון הפוטנציאל לצמיחה ולחופש.
באופן דומה, קרל גוסטב יונג מציע ש"עד שלא נהפוך את הלא מודע למודע, הוא ימשיך לנהל אותנו ואנחנו נקרא לו גורל". פעמים רבות מדי, הורים משתפים ברגשות אשם ובייסורי מצפון על איך שהתנהגו ודיברו עם ילדיהם.
הורות קשובה וחומלת מסייעת להורים לווסת את עצמם כך שיוכלו אכן לבחור בתגובות ולא להגיב מתוך הטייס
האוטומטי שכולל הרגלים שקשה להם להפסיק. כאשר אנו מסוגלים להשהות את התגובתיות שלנו, ולפתוח את המרחב בין הגירוי (למשל, הילד שעצבן אותנו) לתגובה האוטומטית שלנו (נעלבים ונסגרים, או מענישים או
כל תגובה שלילית אחרת המופנית פנימה או החוצה), ניתן למלא את אותו מרחב במיינדפולנס ובחמלה, חמלה
לעצמנו וגם לאחר, ולהגיב ממקום של בחירת תגובה ולא מתוך הטייס האוטומטי.
בקורס זה, נשים דגש על:
המודלים השונים להורות קשובה וחומלת תוך כדי התייחסות לדפוסי ההתקשרות השונים של הורים ולהורות טובה, קשובה וחומלת דייה.
מאפיינים ייחודיים של הקורס:
למידה חווייתית של תיאוריות ומודלים, נתחיל עם מבוא קצר למיינדפולנס וחמלה תוך כדי התייחסות להורות בקשיבות ובחמלה ומשם נעבור ללמידה של המודלים השונים באופן כללי ובהקשרים נפוצים של חיי משפחות. המשתתפים יוזמנו לשתף בחמר קליני שיהווה בסיס לדיון (לאו דווקא הצגת מקרה מלאה אלא יותר שיתוף בווינייטה, שאלה, מחשבה וכו'). הקורס מאופיין ב Experience on Hands כך שמשתתפים שיחפצו בכך, יוכלו
לאמץ את החומרים בחייהם ובעבודתם. המצגות וכלי ההערכה והמדידה יינתנו למשתתפות להתנסות עצמית ומקצועית.
ציפיות ממשתתפי הקורס:
קשיבות וחמלה לעצמכן ולחברות וחברי הקבוצה, פתיחות, רצון להעמיק בתחום הן באופן אישי והן באופן מקצועי.
אודות המרצה :
נורית ירמיה, פסיכולוגית קלינית והתפתחותית, פרופ' אמריטה מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטה העברית,
בה שימשה גם כדיקנית הסטודנטים וכמנהלת מרכז לייפר ללימודי נשים ומגדר בן השאר.
בן השנים 2014-2016 הייתה המדענית הראשית במשרד המדע והטכנולוגיה, ובתוקף תפקיד זה ניהלה את קרן המחקר של המשרד ואת קשרי המדע הדו-לאומיים של מדינת ישראל שתחת המשרד, ריכזה את פורום המדענים של משרדי הממשלה והייתה יו"ר המועצה הלאומית לקידום נשים במדע ובטכנולוגיה. היא מטפלת בקליניקה פרטית ברמת גן, לומדת בודהיזם ולומדת ומנחה קבוצות מיינדפולנס וחמלה להורים, לצוותים חינוכיים, לאנשי מקצוע ולקהל הרחב. מורה מוסמכת לניה. לעוד: https://www.nurityirmiya.com
קהל יעד: פסיכולוגים מומחים ומתמחים, עובדים סוציאליים קליניים או עובדים סוציאליים בעלי תואר שני עם ניסיון בעבודה טיפולית, מטפלים באמצעות אומנויות, מטפלים זוגיים ומשפחתיים מוסמכים, פסיכיאטרים, קרימינולוגים קליניים.
עלות הקורס:
אנשי מקצוע: 1900 ש"ח
מתמחים ובוגרי המכללה האקדמית: 1700 ₪