top of page

חושבים כאן ועכשיו

בעריכת והנחיית פרופ' ענר גוברין וד"ר שרון זיו ביימן 

מפגש 13:

שיחה עם אליסיה ליברמן

״לדבר את הלא-מדובר״

יום ראשון, 12 בדצמבר 2021 בין השעות 19:30-21:30

Image-empty-state_edited.jpg

אליסיה ליברמן פיתחה ביחד עם שותפים אחרים שיטה המכונה Child-Parent Psychotherapy (CPP), טיפול מבוסס ראיות לילדים בטראומה עד גיל חמש. CPP  הוא טיפול מבוסס מערכת יחסים לתינוקות, פעוטות וילדים בגיל הרך הסובלים מבעיות נפשיות או נמצאים בסיכון להפרעות כאלה. בדרך כלל, הפרעות אלה נגרמות על ידי חשיפה לאירועים טראומטיים, מצוקות סביבתיות, מחלות נפש הוריות, פרקטיקות הוריות לא מתאימות או הבדלי טמפרמנט בין הורה וילד.

הטיפול מתחיל עם ארבעה עד שישה מפגשים של הערכה. שלב היכרות זה מהווה את שלב הטיפול הבסיסי  וכולל מפגשים פרטניים עם ההורה, במטרה ליצור תוכנית טיפול משותפת המבוססת על הבנה משותפת של צרכי הילד.


במסגרת הטיפול,  CPP עושה שימוש במגוון שיטות התערבות כגון: תרגום משמעויות התנהגותיות, שימוש במשחק, מגע פיזי ושפה, כלים להתנהגות המגנה על הילד, פרשנות מכוונת תובנה, התייחסות לזכרונות טראומטיים, העלאת זיכרונות מיטיבים ותתמיכה רגשית. CPP הוא בעל על אוריינטציה פסיכואנליטית, אך הוא נחשב לטיפול אינטגרטיבי המשלב פרספקטיבות שונות כגון תיאוריית ההתקשרות של בולבי, פסיכופתולוגיה התפתחותית, גוף הידע של טראומת מבוגרים-ילדים, ו-

בשיחה זו ישוחחו ענר גוברין ושרון זיו-בימן עם אלישיה ליברמן על עקרונות ה-CPP, טראומה בגיל צעיר, שחזור הטראומה של ההורה ביחסו לתינוק, סוגי הטראומה והשפעתם על בריאות הנפש, שיטות התערבות שונות, אתגרי השיחה הגלויה עם ילדים והורים על טראומות במשפחה.


אלישיה פ. ליברמן, Ph.D., ממובילות מודל ה Child Parent Psychotherapy (CPP)   - טיפול מבוסס מערכת יחסים, התקשרות וטראומה בילדים והוריהם, עומדת בראש קתדרה Irving B. Harris ,פרופסור וסגן יו"ר לפיתוח הפקולטה במחלקה לפסיכיאטריה של UCSF, ומנהל התוכנית לחקר טראומת ילדים בבית החולים הכללי צוקרברג סן פרנסיסקו. היא מנהל את רשת הטיפול בטראומה מוקדמת, מרכז של רשת הלחץ הטראומטי הלאומי לילדים SAMHSA והיא חברה בקונסורציום לבריאות הנפש של הינקות והילדים המוקדמים, מענק פדרלי ליצירת כוח עבודה לבריאות הנפש בגיל הרך בעשרה מחוזות כפריים בצפון קליפורניה ובמדינות אחרות עם אוכלוסיות כפריות גדולות.

היא המפתחת הבכירה של פסיכותרפיה של הורים לילדים (CPP), טיפול מבוסס ראיות לילדים בטראומה בגילאי לידה חמש בשימוש נרחב ברמה הלאומית והבינלאומית כטיפול מבוסס ראיות לילדים צעירים בטראומה והוריהם או המטפלים שלהם. המחקר שלה כולל מחקרי תוצאות טיפוליים בהריון ועם ילדים צעירים בטראומה מקבוצות מיעוט בעלות הכנסה נמוכה ולא מיוצגות. היא מחברת הספר "החיים הרגשיים של הפעוט", המתוארת כ"פורצת דרך" וכעת במהדורה השנייה לציון שנתה העשרים וחמש. חיברה  ספרים ומאמרים מקצועיים רבים על הריון ובריאות הנפש בגיל הרך. עבודתה תורגמה למספר שפות, בהן ערבית ועברית, ומשמשת להגברת ההבנה ולטיפוח הדיאלוג בין ישראלים לפלסטינים העובדים עם ילדים שכולים וטראומה ובני משפחותיהם.

היא נולדה בפרגוואי וקיבלה הכשרה מקצועית בישראל ובארצות הברית. החוויה הבין-תרבותית שלה כלטינה יהודייה מלמדת על מחויבותה להעלאת רמת הטיפול בילדים ובמשפחות בעלי הכנסה נמוכה ומיעוטים. היא נמצאת במועצות המנהלים הארגוניות הלאומיות וב-2019 מונתה למועצת המדיניות לגיל הרך בקליפורניה. היא זכתה בפרסים רבים, כולל בשנים האחרונות פרס רנה ספיץ על מפעל חיים מטעם האגודה העולמית לבריאות הנפש לתינוקות (WAIMH), פרס הגיבור לשנת 2016 מהמחלקה לבריאות הציבור בסן פרנסיסקו, פרס הילד לשנת 2017 ממכון סימס-מאן, פרס בלאנש איטלסון 2018 מהברית העולמית לבריאות התנהגותית וצדק חברתי, פרס פאולינה קרנברג לשנת 2019 מבית הספר לרפואה וייל קורנל, ופרס מפעל חיים לשנת 2020 מאפס לשלוש: המרכז הלאומי לפעוטות, פעוטות ובני משפחותיהם.

bottom of page