חושבים כאן ועכשיו

Image-empty-state_edited.jpg

עלות המפגש: 50 ₪

השיחה תתקיים בעברית

רענן קולקה מזוהה עם הפסיכואנליזה של העצמי והעצמיות מבית מדרשו של קוהוט. הגותו וכתיבתו הביאו אל הציבור המקצועי בישראל את רעיונותיו, ערכיו ותפיסותיו הטיפוליות של קוהוט ושל זרם פסיכולוגיית העצמי בפסיכואנליזה.

בעשורים שחלפו רענן הוביל את בנייתה של קהילה טיפולית המקדמת את פסיכולוגית העצמי בישראל. כחלק מתהליך זה, הוקם איגוד ישראלי לפסיכולוגיית העצמי ולחקר הסובייקטיביות ומסלול לימודי ההמשך בפסיכולוגית העצמי בתכנית לפסיכותרפיה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב.

בשנת 2014 הקים רענן קולקה בעיר לוד ביחד עם עמיתים תכנית הכשרה פסיכואנליטית-בודהיסטית הנקראת 'רוח אדם', המשלבת בין פסיכולוגיית העצמי לבין הבודהיזם. בנוסף להכשרה הפסיכואנליטית הרגילה, חברי התוכנית מתרגלים מדיטציות באופן יומיומי ומשתתפים בריטרטים ובשיעורי דהרמה בארץ ובחו"ל. לצד לימודי הפסיכואנליזה והבודהיזם, מבוססת תכנית 'רוח אדם' על עמוד תווך שלישי של מדעי רוח ואמנויות, המפגישים את הלומדות.ים עם נציגים מובהקים של אוצרות הרוח והתרבות של האנושות. התוכנית משולבת בקהילה ומציעה למבוגרים וילדים תושבי העיר לוד טיפולי פסיכואנליזה ללא עלות.

החזון הפסיכואנליטי-רוחני של 'רוח אדם' שרענן קולקה וקהילה שלמה של פסיכואנליטיקאים מחוייבים מאמינים בו ומטפחים אותו, שורֶה תחת האתיקה כקורת הגג העליונה של הפסיכואנליזה, המזמינה את כולנו להיות 'שומר אחי-אחותי אנוכי'. למרות שבאתר התכנית היא מקושרת ל "גישה פסיכואנליטית", אין זו גישה פסיכואנליטית במובן המקובל של המילה. החזון לא נועד רק לקדם הבנה קלינית חדשה של נפש האדם או לפתח גישה חדשה ליחסי העברה. שאיפותיה של קבוצה זו גדולים הרבה יותר: ליצור, כדבריו של רענן קולקה, "תשתית-על אשר תחבק את הפרטי והכללי, את הדומה והשונה, ואת הריבוי בתוך האֶחָדִיוּת, בתוך מטריצה אוניברסלית של סולידאריות טוטאלית". הוא סבור כי "פסיכולוגיית זולת עצמי מציבה אופק רוחני לפסיכואנליזה, אשר מתוכו נוכל כולנו להבטיח כי החיפוש הבלתי נפסק אחר הקשרי מטריצה חובקת כל של אמפתיה יקרא לכולנו לשמירתו ולהצלתו של עולמנו למען האנושות העתידית".

אף גישה בפסיכואנליזה אינה מדברת בשפה עוצמתית וסוחפת כמו זו של "רוח אדם". אף גישה אינה מציבה לפסיכואנליזה מטרות הנוגעות לשינוי של האנושות כולה. אפילו בתוך קהילת פסיכולוגיית העצמי אנליטיקאים רבים פנו לכיוונים אחרים שמרניים יותר. ניתן לומר כי בתוך פסיכולוגיית העצמי צמח ענף רוחני בודהיסטי תוסס הנושא את דגל הסולידריות החברתית בהובלתה הנאמנה של הקבוצה הישראלית. כשאנו חושבים על האנושות ועל עתידה רבים מאתנו נוטים לאמץ את העמדה הפסימית והמפוכחת של פרויד הממאנת לשגות באשליות ומתרחקת מכל אידיאולוגיה המציעה שינוי מהפכני בטבע האדם, מתוך ידיעה שיצרי ההרס והתוקפנות הגלומים באדם יהוו תמיד כוח מתנגד לכל שינוי מכונן מהסוג שרענן קולקה ועמיתיו מציעים.

גישתו של רענן קולקה והקבוצה המטפחת את 'רוח אדם' הציבה אלטרנטיבה רדיקלית לפסיכואנליזה המוכרת לנו. היא עונה על צורך אמיתי של חלקים גדולים בקהילה לחרוג מהבנה "מדעית-רפואית-קלינית" של המטופל, מכרעת  ככל שתהיה, כדי לשלב עולמות תוכן רוחניים ומשני תודעה ולצאת מגבולות השינוי הפרטני המצומצם לעבר שינוי חברתי רחב שייטיב עם החברה האנושית.

ענר גוברין ושרון זיו ביימן ישוחחו עם רענן קולקה אודות התפתחות משנתו הטיפולית על רבדיה השונים, תוך ניסיונות להבין האם 'רוח אדם' מייצגת חציית הגדרות המקיפים את הפסיכואנליזה הקלינית לעולמות רוחניים ובלתי מוכרים שהפסיכואנליזה עשתה תמיד מאמצים רבים להבדיל עצמה מהם? או שמדובר בהתפתחות טבעית של הפסיכואנליזה עצמה שמי שטרם אימץ אותה נמנע מלעשות זאת בגלל עיוורון והתקבעות בדפוסי חשיבה ישנים? נשוחח על ההשפעה העמוקה שהייתה להיינץ קוהוט על תפיסת העולם שלו, על פסיכולוגיית העצמי ומקומה בפסיכואנליזה העכשווית, על הבודהיזם כדרך חיים וכשיטת טיפול, ועל הקשר בין תפיסה טיפולית לשינוי חברתי.

רענן קולקה, מ.א. פסיכולוג קליני, פסיכואנליטיקאי מנחה לילדים, בני נוער ומבוגרים, החברה הפסיכואנליטית בישראל והמכון הישראלי לפסיכואנליזה. חבר-מייסד, איגוד ישראלי לפסיכולוגיית העצמי ולחקר הסובייקטיביות. ראש תכנית 'רוח אדם' – הכשרה פסיכואנליטית בודהיסטית. מורה ומדריך בתכניות הלימוד לפסיכולוגיית העצמי של האיגוד: התכנית לפסיכותרפיה, הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת תל אביב, התכנית ללימודי פסיכולוגיית העצמי, קריית אדם, לוד. בשנים 2020-2021 התפרסמו שישה מאמרים פרי עטו בכתבי עת פסיכואנליטיים בארץ ובעולם: פרק בספר עיונים פסיכואנליטיים על חנוך לוין; שיחות;

Psychoanalytic Inquiry; Psychoanalysis, Self and Context; Psychoanalytic Review; IAPSP website.

רענן מטפל במטופליו ולומד עם עמיתיו בהוקרת תודה עמוקה, בשורש.