קוראים כאן ועכשיו - שיחות עם מחברים
בעריכת והנחיית פרופ׳ ענר גוברין וד״ר שרון זיו ביימן
משוחחים אודות עבודתו של אריך פרום
שיחה מקוונת עם רוג'ר פריי
וסנדרה ביוכלר
ביום ראשון | 24.11.24 | 19:30-21:15 | מפגש מקוון
עם רוג'ר פריי, מחבר:
Edge of Catastrophe - Erich Fromm, Fascism, and the Holocaust
ועם סנדרה ביוכלר, מחברת:
Erich Fromm: A Contemporary Introduction
קישורים לקריאת העשרה אודות אריך פרום-
בערב זה נחקור את הרלוונטיות של אריך פרום לעבודה הטיפולית דרך פרספקטיבה של שני ספרים חדשים מאת חוקרים בולטים בתחום.
כקלינאים, נעמיק בחוכמה הקלינית של פרום ויישומה לפרקטיקה העכשווית. נבחן גם כיצד תובנותיו הפוליטיות של פרום יכולות לסייע לנו להבין את המצב העולמי הנוכחי, כולל מלחמת ה-7 באוקטובר והשלכותיה.
ספרו של רוג'ר פריי Edge of Catastrophe - Erich Fromm, Fascism, and the Holocaust חושף את התכתבותו של אריך פרום עם קרוביו שנשארו באירופה במהלך השואה, ומספק תובנות עמוקות לגבי האופן שבו חוויותיו כפליט יהודי-גרמני עיצבו את השקפת עולמו. פרום פיתח פסיכואנליזה חברתית שקישרה בין בריאות הפרט לרווחת החברה. חשוב מכל, פרום היה אחד המעטים שדיברו בפומבי על הסכנות של הפשיזם בתקופה שבה הפסיכואנליזה ביקשה להפריד בין הנפש לבין דאגות פוליטיות.
פריי מביא את ההיסטוריה המשפחתית הגרמנית שלו עצמו (בגיל מאוחר גילה כי סבו היה חבר במפלגה הנאצית) ושואל כיצד העמדה האישית שלנו ביחס לעבר הטראומטי הנאצי מעצבת את תגובתנו לשואה ואת הבנתנו את עבודתו של פרום.
ספרה של סנדרה ביוכלר "Erich Fromm: A Contemporary Introduction" מציג את תרומותיו הרב-תחומיות של פרום לפסיכואנליזה, סוציולוגיה, פילוסופיה ואקטיביזם פוליטי. באמצעות שילוב של ביוגרפיה ומיומנות אנליטית, ביוכלר מאירה את יכולתו של פרום לעורר השראה ואת הרלוונטיות המתמשכת שלו עבור קלינאים ומבקרים חברתיים בני זמננו.
ספרה מדגיש כיצד תורתו של פרום יכולה לשמש כמצפן למטפלים, מספקת תחושת שליחות ומסייעת בהתמודדות עם אתגרי המקצוע. ביוכלר מציעה את פרום כ"מנטור פנימי" למטפלים, המציע השראה ועומק תיאורטי לאורך כל שלבי הקריירה הקלינית שלהם.
נדון בשאלות:
• כיצד החוויה האישית של פרום מעצבת את גישתו הקלינית?
• מה יכולה הביקורת החברתית של פרום ללמד אותנו על האתגרים הפוליטיים של היום?
• כיצד יכולים רעיונותיו של פרום על אהבה וטבע האדם להנחות את עבודתנו הקלינית?
• באילו דרכים יכולים כתביו של פרום לעורר השראה הן בקרב קלינאים ותיקים והן בקרב מתחילים?
• כיצד יכול הניתוח של פרום על סמכותנות לסייע לנו להבין את המתחים העולמיים הנוכחיים?
אודות הדוברים:
ד"ר רוג'ר פריי הוא פרופסור לחינוך באוניברסיטת סיימון פרייזר, פרופסור נלווה לפסיכיאטריה באוניברסיטת קולומביה הבריטית בוונקובר, וחבר סגל ומדריך פסיכואנליטי במכון ויליאם אלנסון וייט בניו יורק. פסיכולוג קליני, פסיכואנליטיקאי, היסטוריון ופילוסוף חברתי, פריי הוא מחבר ועורך של יצירות מוערכות רבות, כולל הספר זוכה הפרסים "(Not in My Family: German Memory and Responsibility After the Holocaust" (Oxford ו-״History Flows Through Us: Germany, the Holocaust and the Importance of Empathy״.
ד"ר סנדרה ביוכלר היא פסיכואנליטיקאית ידועה, אנליטיקאית מאמנת ומדריכה במכון ויליאם אלנסון וייט, ארה"ב. ספריה המשפיעים כוללים את הספר זוכה פרס גרדיבה-
"Making a Difference in Patients' Lives" (2008), "Still Practicing: The Heartaches and Joys of a Clinical Career" (2012), "Understanding and Treating Patients in Clinical Psychoanalysis: Lessons from Literature" (2015) ו- Psychoanalytic Approaches to Problems in Living (Routledge, 2019).